Rusland


In de voetsporen van de Tsaren, van Moskou tot Sint-Petersburg

21 mei – 1 juni 2021

Voorstelling

Als groot visionair had Peter de Grote het plan opgevat om Sint-Petersburg via waterwegen te verbinden met Moskou. De route liep van de Neva tot aan de Wolga en langs de grote meren van Karelië, tot er nog maar één stukje traject ontbrak om Moskou te bereiken. Maar het zou nog twee eeuwen duren voor het project onder Stalins bewind helemaal werd afgerond. Het 128 km lange Moskou-Wolgakanaal werd in 1937 plechtig ingehuldigd. Deze cruise biedt een originele blik op beide grote steden die om de beurt dienst deden als Russische hoofdstad.

Het klassieke Sint-Petersburg werd net als alle steden in de 18de eeuw gebouwd op basis van een georthonormeerd plan. De straten en kanalen, met hun ontelbare bruggen, getuigen van een grote uniformiteit en een dermate indrukwekkende schoonheid dat bezoekers worden overvallen door de onweerstaanbare drang om te lopen en te blijven lopen om de kleuren en standbeelden van de stad in zich op te nemen.

Moskou daarentegen is een ronde stad. Ze werd opgetrokken rond de reusachtige rode muren en 19 torens van het Kremlin en oefent op een heel andere manier een fascinerende aantrekkingskracht uit op wie haar bezoekt. Hier ligt de bakermat van het traditionele Rusland, met bolvormige koepels en vergulde daken zover het oog reikt. Het is bijna onmogelijk om niet te vallen voor de charmes van de onvoorstelbare rijkdom die alle oude, gerestaureerde paleizen nieuw leven inblaast.

TWEE HOOFDSTEDEN TWEE RIVALEN

Geen enkele stad ter wereld is vergelijkbaar met Sint-Petersburg. In tegenstelling tot de Europese steden, die in de loop der eeuwen zijn ontstaan, werd Sint-Petersburg immers louter en alleen gebouwd in opdracht van Peter de Grote en zijn opvolgers. Kaden, bruggen, kanalen, grote lanen en paleizen: alles hier werd gebouwd in opdracht en de vorstelijke invloed strekt zich uit als een ware droom van steen. Moskou, waaruit de aristocratie in de 19de eeuw nooit helemaal is verdwenen, is de ware wieg van Rusland. Wie van adel was, bracht hier de winter door, en zowel op het vlak van de kunsten als van pracht en praal heerste er een voortdurende wedijver met Sint-Petersburg, waar men in de zomer naartoe verhuisde. Wie Tolstoj leest, merkt al snel dat er veelvuldig heen en weer werd gereisd tussen Moskou en Sint-Petersburg, terwijl tussen beide steden nochtans een afstand gaapt van 700 km!

Reisroute

Dag 1: Brussel – Moskou
Dag 2: Moskou
Dag 3: Moskou
Dag 4: Moskou
Dag 5: Oeglitsj
Dag 6: Goritsy
Dag 7: Parel van Karelië – Kizji
Dag 8: Mandroga
Dag 9: Sint-Petersburg
Dag 10: Sint-Petersburg
Dag 11: Sint-Petersburg
Dag 12: Sint-Petersburg – Brussel

Knack-gastsprekers

Raymond Detrez

Raymond Detrez is een academicus, geboren in Antwerpen in 1948. Hij studeerde Oost-Europese Taalkunde en Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Gent (1967-1971) en Bulgaarse Taal- en Letterkunde in Sofia (1972). In 1986 promoveerde hij tot doctor in de Slavische filologie met een proefschrift over het nationalisme op de Balkan.

Hij was van 1974 tot 1997 verbonden aan Radio 3 (nu Klara) als programmamaker. Daarnaast doceerde hij sinds 1990 Geschiedenis van de Balkan aan de KU Leuven. Van 1997 tot 2013 was hij hoogleraar Oost-Europese Geschiedenis en Cultuurgeschiedenis aan de UGent.

Hij is de auteur van onder meer het standaardwerk Rusland – een geschiedenis (Houtekiet 2008, herziene en uitgebreide uitgave in 2015). In 2008 werkte hij ook mee aan een vijfdelige reeks uitzendingen voor Klara over Sint-Petersburg.

 

De M/S Tchekhov

In de jaren 80 werd de M/S Tchekhov gebouwd in de scheepswerven van Oostenrijk. Tijdens de winter van 2018 werd het schip volledig gerenoveerd. Het schip is speciaal ontworpen om op rivieren en grote meren in Rusland te varen. Ontdek het prachtige Rusland met M/S Tchekhov en laat u meevoeren op dit modern en comfortabel schip

DE KAJUITEN

De kajuiten, getint in pastelkleuren en alle met buitenzicht, laten u volledig tot rust komen. Alle kajuiten hebben een of twee ramen die uitkijken op de buitendoorgang. De tweepersoonskamers zijn verdeeld over het hoofd- en bovendek en zijn +/-11 m² groot. De kajuiten Deluxe, die gelegen zijn op de 3 dekken, hebben een oppervlakte van 21 m² en hebben een extra zithoek. Daarnaast zijn er de Suites van 32 m². Iedere kajuit is uitgerust met een badkamer, douche, wastafel, toilet en een flatscreentelevisie. Bij de renovatie van het schip in 2018 is de totale capaciteit bewust beperkt tot 145 passagiers, zodat iedereen van meer ruimte kan profiteren.

TRADITIONELE KEUKEN

De maaltijden gebeuren tijdens één enkele dienst, zodat er voldoende tijd is om de prachtige steden te ontdekken. Dankzij de grote panoramische ramen in het restaurant kunt u optimaal genieten van het uitzicht. De maaltijden zijn een mix van internationale keuken met invloeden van Russische smaken.

DE GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTES

Een verwarmd binnenzwembad met uitzicht op de buitendekken. M/S Tchekhov beschikt over een moderne en volledig uitgeruste vergaderzaal, waar onze voordrachtgever zijn/haar passie voor Russische geschiedenis met u zal delen. Er is ook een kleine souvenirwinkel aan boord, een leeszaal en een zonneterras. Tijdens de cruise is er gratis koffie, thee en wifi voorzien.

Prijzen

Prijzen per persoon

CategorieënKajuitenDekDubbele bezettingIndividuele bezetting
C2Standaardkajuit (11 m²)Hoofddek€ 3.130€ 4.830
C1Standaardkajuit (11 m²)Sloepen- en bovendek€ 3.230-
DDeluxe (21 m²)Sloepen-, boven- en
hoofddek
€ 3.830-
LSuite (32 m²)Sloependek€ 4.230-
SEenpersoonskajuit (9 m²)Bovendek-€ 3.380

Plan van het schip

Inbegrepen in deze prijs:

 • Lijnvluchten Brussel/Rusland/Brussel
 • Luchthaventaksen (vanaf Brussel: € 180 gemiddeld tot nu toe, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij)
 • Transfers luchthaven/boot/luchthaven
 • Overnachtingen aan boord, in de gekozen hutcategorie
 • Volpension vanaf het avondmaal op de 1e dag tot aan het ontbijt op de laatste dag
 • Mineraalwater + wijn bij alle maaltijden aan boord
 • Mineraalwater tijdens de lunches in Sint-Petersburg en Moskou
 • Thee of koffie bij elke maaltijd en beschikbaar in de automaten aan boord
 • 3 lunches in de stad in Sint-Petersburg
 • 2 lunches in Moskou-stad (inclusief 1 lunch in Sergiev Posad)
 • De brood- en zoutceremonie (behalve bij late aankomst)
 • De welkomstcocktail
 • De in het programma vermelde excursies met toegangskaartjes en gids
 • Activiteiten aan boord: dansavonden, lezingen over Rusland, initiatiecursus Russisch, bezoek aan de commandobrug
 • Gebruik van audiosysteem tijdens de excursies
 • Het Galadiner van de kapitein met een glas wodka
 • De diensten van een Franstalige cruisedirecteur aan boord en zijn tweetalige (Frans/Russische) managementteam tijdens de hele vaart
 • Begeleiding door een Knack Cruises-team

Niet inbegrepen in deze prijs:

 • Visum (momenteel € 120
 • Indien uw visum niet wordt geregeld door Rivages du Monde, wordt enkel de uitgiftekost aangerekend van de voucher die nodig is om een visum aan te vragen (€ 10
 • Andere dranken dan de hierboven vermelde dranke
 • Optionele excursie
 • Fooien (ongeveer € 7/dag/persoon, uitsluitend aan boord te betalen
 • Reisbijstands- en repatriëringsverzekering (verplicht om een Russisch visum te verkrijgen): € 30
 • Annuleringsverzekering (4,75% van het totale bedrag van de reis)
 • ‘Bijstandsverzekering en repatriëring’: dekking tot een maximum van € 8.000 per persoon in geval van annulering van uw reis voor vertrek. Dit contract dekt ook uw bagage en vergoedt u in geval van een onderbreking van uw verblijf.

Vraag uw gratis brochure aan